Taalmissers

  • On 28 juni 2017
  • 0 Comments

(Bijna) iedereen maakt weleens fouten. Vaak is dat vervelend, maar het levert soms ook grappige taalmissers op:

Politici bijvoorbeeld gaan op het gebied van taal regelmatig de mist in: ‘GroenLinks wil mensen die uit de boot dreigen te vallen een duwtje in de rug geven.’, aldus een politica. Een niet nader te noemen fractievoorzitter vraagt zich aan de vooravond van Prinsjesdag bezorgd af ‘of er nu een kabinet gaat komen die verstandige maatregelen voor de toekomst neemt’. En wat te denken van een inschrijfformulier voor een politieke partij waarop met grote letters staat: “Ik wordt lid”?

Een correspondent van ochtendkrant Metro ziet gevaar, alleen niet op de weg: ‘De grachten slippen steeds verder dicht’. En Nu.nl meldt: ‘Oudste persoon ter wereld gaat steeds vaker dood’.

Vertalingen leveren soms ook hilarische missers op. Wat te denken van de volgende tekst op een bordje in een dierentuin: ‘Please do not feed the animals. If you have any suitable food, give it to the guard on duty.’ Op een menukaart werd de volgende tekst aangetroffen: ‘Our wines leave you nothing to hope for.’ De werking van je nieuwe fototoestel wordt meteen duidelijk als je het volgende in de gebruiksaanwijzing aantreft: ‘De lens Dekken is interlocked bij de blijf-van-mijn-lijfhuis de fototoestel.’

Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar beter kunnen we ons concentreren op ons eigen werk en zorgen dat wij géén fouten maken!